Alopecia (of haaruitval)

Alopecia is een klacht die verschillende oorzaken kan hebben. Soms is er een ontstekingsproces rondom de haarwortel. Bij deze vorm kan haar terug komen omdat de haarwortels aanwezig blijven. Is er echter ook sprake van follikelatrofie dan komt haar niet meer terug. Bij alopecia totalis valt haar niet alleen uit op de hoofdhuid maar ook de wenkbrauwen, wimpers en baardhaar. Bij alopecia universalis valt ook okselhaar, borsthaar en schaamhaar uit. Er is een relatie tussen alopecia met constitutioneel eczeem, hooikoorts en astma. Ook met psoriasis, ziektes of stoornissen in het endocrien systeem of auto-immuunziekte kan haaruitval ontstaan.

Vormen van alopecia en hun homeopathische behandeling

Elke RH homeopaat zal bij alopecia uitgebreid te tijd nemen om samen met degene die aan haaruitval lijdt, te kijken naar de oorsprong van de klacht. De RH homeopaten gebruiken vaak Dr. Schüssler Celzouten. Celzouten zijn verdunde mineraalzouten, daardoor worden ze makkelijk door de lichaamscellen opgenomen. Deze celzouten stimuleren het lichaam tot aanmaak van lichaamseigen mineralen. Omdat haaruitval te maken kan hebben met tekorten aan vitaminen en mineralen is het belangrijk dat hier aandacht aan wordt besteed. Silicea Schüsslerzout verbetert de kwaliteit van de bloedvaten rondom de haarzakjes waardoor de celdeling toeneemt en ook de doorstroming van het bindweefsel verbetert.

Haaruitval bij mannen

Alopecia androgenetica is de bij mannen voorkomende kaalheid hetgeen berust op de manlijke geslachtshormonen. Bij mannen is haaruitval vaak erfelijk bepaald. Echter bij mannen kan ook medicijngebruik, schildklierproblemen, een hoofdhuid infectie of langdurig lijden aan stress of slaapgebrek een oorzaak hebben. Het tempo van leven in de huidige maatschappij is erg hoog. Het verkeer is druk, de werkdruk kan hoog zijn en de informatie komt via de computer en TV snel binnen. Langdurig bloot staan aan stress geeft vaak klachten van slapeloosheid en irritatie. Alcohol nodig hebben om te ontspannen. Veel koffie gebruiken om wakker te blijven. Het homeopathisch medicijn nux vomica dat U door een homeopaat kan worden voorgeschreven helpt om te ontspannen. De irritatie die men voelt door overbelasting zal verdwijnen. Het vermindert ook de behoefte aan koffie en alcohol. Indien haaruitval komt van stress kan dit middel helpen de leefstijl te veranderen.

Haaruitval bij vrouwen

Sinds 1962 toen Organon de anticonceptiepil ontwikkelde zijn vrouwen massaal deze pil gaan slikken. De actieve hormonen oestrogeen en progestageen zijn in de pil werkzaam. Deze kunstmatige hormonen hebben veel invloed op de vrouw. Vrouwen zijn ook vaak gevoelig voor hormonale schommelingen. Bij hormonale veranderingen, zoals na een bevalling, kan dit aanleiding zijn voor haaruitval. Een RH homeopaat heeft een aantal homeopathische medicijnen die een gunstige invloed hebben op de hormoonhuishouding van een vrouw. Indien een vrouw hormonaal goed in balans is verdwijnen symptomen zoals PMS of haaruitval.

Alopecia areata kan komen door een emotionele gebeurtenis of langdurig stress. Haaruitval door ziektes zoals bij een verminderende werking van de schildklier. Haaruitval door hormoon gerelateerde ziektes zoals schildklierproblemen, hypofyse afwijkingen. Maar ook zwangerschap en bevallingen hebben invloed op de haargroei.

Haaruitval als bijwerking van medicijnen

Sommige geneesmiddelen die u van de dokter krijgt hebben als bijwerking haaruitval. Ook kan een chemokuur of bestraling kan leiden tot haaruitval. Bij chemokuren worden de cellen die zich snel vermenigvuldigen bestreden. Ook haarzakjes vermenigvuldigen zich snel waardoor ook haar kan uitvallen tijdens een chemo kuur. Naast de psychische en lichamelijke belasting die men heeft bij kanker is haaruitval ook een emotionele gebeurtenis. Naast de extra vitaminen en mineralen die nodig zijn bij een chemokuur schrijft een homeopaat voor op de gevolgen van de chemo. Bijwerkingen zoals misselijkheid bij chemo en brandwonden bij bestraling kunnen met homeopathische medicijnen worden behandeld.

Haarbehandelingen, zoals bleken of verven

Om haaruitval te voorkomen is het van belang om een gezonde levensstijl en een goede nachtrust te hebben. Zorg voor voldoende vitamines en mineralen zodat het lichaam in een optimale conditie is.  Tekorten aan vitamines B, ijzer, zink en mineralen zoals silicium kunnen haaruitval veroorzaken. Ook de antioxidanten vitamines zoals vitamine A, C en E zijn nodig voor een gezonde haargroei.