Borstkanker, homeopathie en yoga

In 2008 kreeg ik borstkanker. Een periode van veel onzekerheid en angst. Is er nog een toekomst voor mij, en hoe zal die er uitzien? Wat kan ik allemaal nog, […]

In 2008 kreeg ik borstkanker. Een periode van veel onzekerheid en angst. Is er nog een toekomst voor mij, en hoe zal die er uitzien? Wat kan ik allemaal nog, en wat niet meer? Ik werd ineens geconfronteerd met mijn sterfelijkheid. Ik studeerde klassieke homeopathie aan de Homeopathie Academie Nederland in Almelo en zat in het vierde jaar. In welke spagaat was ik terechtgekomen? Ik moest moeilijke beslissingen nemen. Moest ik voor radio- en chemotherapie kiezen? Of Homeopathie? De reguliere behandeling breekt je immuunsysteem af, de homeopathie stimuleert dat juist, activeert het zelfgenezend  vermogen van de mens. Vanaf het moment dat ik de eerste boodschap kreeg dat ik mogelijk borstkanker zou hebben ben ik met gerichte homeopathische middelen begonnen. Ik wilde zo goed en zo sterk mogelijk het proces in gaan. Ik heb gekozen voor reguliere behandeling en tegelijkertijd de homeopathische ondersteuning. Daarnaast heb ik heel actief aan yoga gedaan om zowel fysiek als mentaal/emotioneel het proces te kunnen verwerken. Mijn ervaring als yogadocent was daarbij heel waardevol. Ik ben er goed doorgekomen. In 2009 ben ik geslaagd voor het theoretische deel van de homeopathie opleiding en ben nu bezig het praktijkgedeelte af te ronden.

Betty van Dormolen

 

Tijdens en na de behandeling van borstkanker kwam ik voor veel levensvragen te staan. Hoe moet het verder met mijn gezin? Zal ik ooit oma worden? Hoe belangrijk is mijn werk nog voor me? Het werd me helder, dat ik mijn levensplan moest bijstellen. Leven en dood kregen een andere betekenis. Mijn huisarts adviseerde me iets met spiritualiteit te gaan doen. Ik ben gestart met de yogalerarenopleiding, waar het thema – leren omgaan met veranderingen – centraal stond. De beweging, meditaties, ademhalingsoefeningen maar vooral ook de helende klanken hebben mijn herstelproces goed ondersteund. Ik ben sterk uit deze periode gekomen. Ik heb mijn werk weer kunnen oppakken en ben inmiddels ook yogadocent.

Anky Jacobse

 

Wij hebben steeds het gevoel gehad dat we onze ervaringen willen delen met vrouwen die in een vergelijkbaar proces zitten. Wij hebben dezelfde ervaring wat betreft de ondersteuning van yoga in het kankerproces en willen onze ervaringen delen en doorgeven. Daarom zijn we gestart met het geven van yogalessen voor (ex-) borstkankerpatiënten. Daarnaast kan Betty ondersteuning bieden vanuit de homeopathie.

Balans Yoga helende yoga voor (ex) borstkanker patiënten

Deze aangepaste vorm van yoga houdt rekening met de beperkingen die je ervaart tijdens en na de behandeling van kanker. Balans Yoga besteedt veel aandacht aan het mentale en emotionele herstel. Het is een manier om meer rust in je leven te brengen, om sterker te worden en de stress aan te kunnen die kanker met zich meebrengt. Het geeft je weer grip, houvast en vertrouwen. Door middel van beweging, ademhalingsoefeningen en meditatie krijg je weer energie, rust en vertrouwen.

Met Balans Yoga leer je:

  • om te gaan met veranderingen
  • veranderingen te accepteren
  • jezelf tot rust te brengen in spannende tijden
  • weer vertrouwen in je lichaam te krijgen
  • om te gaan met je zorgen
  • je levensenergie op te bouwen
  • je conditie te verbeteren

Waarom Balans Yoga

Herstellen van kanker is hard werken. Zolang je in de mallemolen van ziekenhuisbezoeken zit, ben je daar aardig druk mee. Over het algemeen heb je in die periode het gevoel dat aan je herstel gewerkt wordt. Als je klaar bent met de behandelingen in het ziekenhuis kun je het gevoel krijgen in een zwart gat te vallen. Het herstel van de behandelingen neemt veel tijd in beslag. Balans yoga is bedoeld voor iedereen die actief zelf aan de slag wil met dit herstel en daarmee de regie over het leven weer wil oppakken. Je leert daarbij omgaan met moeilijke emoties die bij het ziekte- en herstelproces horen. Yoga vermindert stress, ondersteunt het herstelproces en verbetert je immuunsysteem.

Locatie

Yogacentrum Enschede, Lijsterstraat 11, Enschede

Docenten

De lessen worden gegeven door Betty van Dormolen en Anky Jacobse. Beide zijn internationaal gecertificeerd Kundalini Yogadocent en hebben veel profijt gehad van hun yoga-ervaring in hun herstelproces van borstkanker.

Contact

Anky Jacobse
E-mail: a.jacobse@kpnmail.nl
T: 0644780672  / 053 4349933

Betty van Dormolen
E-mail: bvandormolen@gmail.com
T: 0614612433  / 053 4765660