Borstkanker? Schakel hulptroepen in

Er is borstkanker geconstateerd en je bent onder behandeling. Je gaat een traject van operatie, chemo en/of bestraling. Homeopathie is een grote ondersteuning in het beperken van bijwerkingen en schade […]

Er is borstkanker geconstateerd en je bent onder behandeling. Je gaat een traject van operatie, chemo en/of bestraling. Homeopathie is een grote ondersteuning in het beperken van bijwerkingen en schade van de behandeling( lees hierover meer in andere artikelen op de website). In het begin heb je al je energie nodig om te herstellen van de schok, de operatie en alles wat mogelijk volgt. Op een of andere manier gaat het leven door, je partner werkt en de kinderen gaan naar school en intussen moeten ook  zij verwerken. In familie- en vriendenkring kan het lijken of alles gewoon verdergaat.

Om met zo’n ingrijpende gebeurtenis om te kunnen gaan, kun je de nodige hulptroepen inschakelen. Allereerst zijn er natuurlijk naaste familie, vrienden en buren die je bij kunnen staan, maak gebruik van hun aanbod. Brandon Bays schrijft in haar boek “De helende reis” dat zij vooral contact zocht met mensen die een positieve bijdrage zouden kunnen leveren aan haar herstel. De een vindt contact met lotgenoten fijn, de ander wil er juist alleen maar over lezen.

Er zijn instellingen, gericht op mensen met kanker, die een heel scala aan hulp aanbieden van psychosociale begeleiding tot haptonomie en kunstzinnige therapie. Maak  gebruik van alles wat kan bijdragen aan jouw herstel en denk niet dat je alles zelf moet of kan oplossen. De van oudsher meest bekende is het Helen Dowlinginstituut, nu nog in Utrecht, in 2013 in Bilthoven, www.hdi.nl. In het noorden is het Behouden Huys in Haren bekend, www.behoudenhuys.nl.