Eczeem aan de handen

Anet, een 38 jarige vrouw kwam in de praktijk voor eczeem aan haar handen. Ze is schoonmaakster van beroep dus zit ze regelmatig met haar handen in het sop. Dat […]

Anet, een 38 jarige vrouw kwam in de praktijk voor eczeem aan haar handen. Ze is schoonmaakster van beroep dus zit ze regelmatig met haar handen in het sop. Dat kan een oorzaak zijn van het probleem. De moderne schoonmaakmiddelen zijn vaak synthetisch en kunnen agressief zijn voor de huid. Ze gebruikt wel rubberen handschoenen, maar die maken het alleen maar erger en gaven haar een heel benauwd gevoel. Ze moet ze heel snel uit doen, want anders wordt ze gek, zegt ze.

In haar familie zit ook aardig wat eczeem en bovendien astma en voedsel allergieën, vertelt ze. Dus dat kan ook een reden zijn, waarom deze klachten bij haar opspelen. Haar handen zagen er rood en vurig uit. Ze krabt er veel aan want het jeukt enorm. Aan de binnenkant zaten open plekjes en kloofjes.

Het begon allemaal in de zwangerschap van haar 4e kind 2 jaar geleden. Er kwamen toen witte bultjes die jeukten en als ze die kapot krabde kwam er vocht uit. Na de bevalling trok het weg, maar het kwam na 2 maanden weer terug. Dan vertelt ze dat ze jaren geleden verslaafd is geweest aan chocola. Dit was begonnen na haar eerste zwangerschap, toen ze een postnatale depressie kreeg. Ze voelde zich toen in de steek gelaten en vond troost in het eten van chocola. Dit nam behoorlijke vormen aan en ze heeft toen hulp gezocht, omdat ze er zelf niet meer uit kwam.

Anet heeft een zwaar leven achter de rug, met een moeder die altijd depressief is geweest en een familie met veel problemen. Ze heeft zich al op jonge leeftijd in zichzelf terug getrokken en loste graag haar eigen problemen op. Ze heeft zich eigenlijk altijd eenzaam gevoeld, en ze houdt het liefste iedereen op afstand. In haar huidige leven zit het helaas ook allemaal niet mee, want ze heeft vanaf het begin van haar nieuwe relatie, die nu 4 jaar duurt, veel problemen met haar schoonmoeder. Ze is ontzettend kwaad op haar want die heeft dingen gezegd over haar en haar kinderen die niet door de beugel kunnen en haar diep geraakt hebben.

Haar man kiest helaas ook geen partij voor haar, dus voelt ze zich weer opnieuw in de steek gelaten. Tijdens het consult was de woede die ze naar haar schoonmoeder had, voelbaar in de spreekkamer. Ze hield zich uit beleefdheid in, maar het was duidelijk zichtbaar dat haar handen letterlijk jeukten om haar schoonmoeder eens flink er van langs te geven. Ik gaf haar medicijnen mee die dit soort heftige emoties in banen kunnen leiden.

Anet is geestelijk een zeer sterke vrouw die haar emoties aardig onder controle heeft. Haar lichaam wordt op zo’n moment de uitlaatklep en ontwikkelt klachten juist daar waar zich een zwakke plek bevindt. Die zwakke plek wordt in haar geval door erfelijke factoren bepaald en werd de eczeem op haar handen.

Na 6 weken medicijngebruik kwam ze terug en liet mij haar handen zien. Ze zagen er puntgaaf uit. Ze had geen last meer van jeuk of kloofjes en was zeer tevreden. Ik vroeg haar hoe de situatie in de familie was. Ze vertelde dat ze ging scheiden van haar man. Deze zeer dappere vrouw zal alleen met haar kinderen geen makkelijke tijd tegemoet gaan. Ze is nu wel verlost van de ziekmakende invloeden van haar schoonmoeder en hopelijk vind ze een partner die volledig voor haar kiest.