Eczeem vanaf de babytijd

Laura komt met haar moeder op consult vanwege eczeemklachten. Ze is ruim 8 jaar oud en zit heel timide naast haar moeder. Moeder vertelt: “Laura heeft vanaf de babytijd telkens […]

Laura komt met haar moeder op consult vanwege eczeemklachten. Ze is ruim 8 jaar oud en zit heel timide naast haar moeder. Moeder vertelt: “Laura heeft vanaf de babytijd telkens eczeem in de holtes van de ellebogen. Ze heeft hiervoor altijd hormoonzalf gehad. De huid is daardoor erg dun geworden maar ook wit verkleurd op die plekken”. Laura is een donker meisje dus dat is duidelijk te zien.

Moeder vertelt dat Laura een heel rustig en introvert meisje is, dit in tegenstelling tot haar zusje Lisa van 3 jaar. Lisa is erg druk en aanwezig en vraagt heel veel aandacht. Laura wordt door haar ondergesneeuwd! Doordat haar zusje zoveel aandacht vraagt is het voor moeder moeilijk om ook voldoende aandacht te geven aan Laura. Laura is erg aanhankelijk en heeft veel moeite om voor zichzelf op te komen zowel thuis als op school. Het naar bed gaan ’s avonds is lastig. Als ik vraag waarom dat lastig is zegt ze ‘dan heb ik mama nog even voor mij alleen!’.  Ze vertelt dat de jeuk erger wordt als zij een proefwerk heeft op school. Andere triggers voor het eczeem bij Laura zijn: verdriet, spanning/stress, inspanning/transpiratie, chocolade. Ook blijkt er in de familie eczeem voor te komen  alsmede hooikoorts en andere allergieën.

Ik schrijf haar een tussenmiddel voor op het vele gebruik van hormoonzalf. Een nosode op de erfelijke belasting. Een plantaardig acuut middel op het eczeem. Daarbij komen ook de gebruikelijke adviezen over het dragen van katoenen kleding, het gebruik van zeep, lotions, voeding enz.

Na een aantal consulten is het eczeem geheel verdwenen tezamen met de witte plekken! Toen er geen fysieke klachten meer waren is ze nog verder  behandeld op haar mentaal/emotionele ontwikkeling. Heel geleidelijk is de timide en verdrietige Laura veranderd in een vrolijk en open meisje dat een stuk steviger in het leven staat!!
Constitutioneel eczeem is een vorm van eczeem die vooral bij kinderen voorkomt. Bij kinderen onder de twee jaar ontstaat dit vooral in het gezicht en op het behaarde hoofd (‘dauwworm’) of op de ellebogen, knieën en het bovenlichaam. Na het tweede jaar ontstaat eczeem vooral in de elleboog- en knieholten en op de polsen en de enkels.