Een betere doorstart na borstkankeroperatie en bestraling

Wilma, een 57-jarige vrouw met borstkanker kwam in de praktijk. Er was 4 weken geleden een borstbesparende operatie gedaan. Dit ging met wat problemen gepaard. Er ontstond een inwendige bloeding […]

Wilma, een 57-jarige vrouw met borstkanker kwam in de praktijk. Er was 4 weken geleden een borstbesparende operatie gedaan. Dit ging met wat problemen gepaard. Er ontstond een inwendige bloeding en kort daarna moest ze  opnieuw geopereerd worden om de bloeding te stelpen. De wond genas goed, maar onder het litteken ontwikkelde zich een grote harde massa. De borst was bont en blauw geweest en is nu nog erg gevoelig en gezwollen. Ze kan niet goed op haar zij liggen daardoor. Er zullen nog bestralingen volgen en ze vraagt of homeopathie haar kan ondersteunen bij het herstel van de operatie en de verdere kankerbehandeling.

Ze vertelt: “Ik voel me nog erg slap van de operatie, ik ben van nature een doemdenker en voel me erg onzeker.”  Om wat afleiding te vinden is ze weer een  beetje begonnen met werken. Maar ze kan niet te veel doen, anders krijgt ze hoofdpijn of moet ze huilen van vermoeidheid. Het is duidelijk dat Wilma uit balans is door alle gebeurtenissen. Het bericht dat je borstkanker hebt en de operatie met de complicaties maken dat je in korte tijd erg veel te verwerken krijgt. De harde massa die na de operatie  in de borst ontstaat vind ik ook niet geruststellend en ik maak een behandelplan. Het menselijk lichaam heeft verschillende mogelijkheden waarop het een probleem kan  verhelpen. De homeopathische medicijnen stimuleren het zelfgenezend vermogen, maar hoe het lichaam dit aan pakt is niet altijd te voorspellen. Wel weet ik dat er snel een verbetering moet optreden en vroeg Wilma daarom al na 1 week na het starten van de medicijnen de reacties te melden. Een van de medicijnen stimuleert haar lichamelijke en emotionele afweersysteem. Het andere medicijn bevordert het genezingsproces van de borstoperatie.  Na 1  week stuurt Wilma een mailtje. De borst voelt veel beter. Hij is zacht en minder gezwollen.

Twee dagen nadat ze begon met de medicijnen begon er oud bloed te stromen uit het litteken. Gelijk voelde ze de druk in de borst afnemen, wat erg prettig was. Dit is nog twee keren opnieuw gebeurd. De dokter heeft ernaar gekeken en zei dat dit goed was en gewoon zijn gang moest gaan. Kennelijk heeft het lichaam een oplossing in gang gezet en de harde massa, wat uit bloed en wondvocht van de operatie bestond, naar buiten gewerkt.  Dit is geweldig, want zo’n massa kan een abces gaan vormen en dan zijn we nog verder van huis.  Ze voelt zich emotioneel  sterker en bereidt zich voor op de bestralingen. Ook hiervoor heeft ze homeopathische medicijnen meegekregen. Er volgden 21 bestralingen. Steeds voor en na de bestraling nam ze het daarvoor bedoelde medicijn in. Hierdoor heeft ze minder bijwerkingen, zoals brandwonden op de huid en vermoeidheid.

Voorlopig zal Wilma de homeopathische ondersteuning blijven gebruiken om zo goed mogelijk door dit proces te komen.  Ze zal op de lange termijn merken dat ze minder schade heeft opgelopen van de reguliere kankerbehandelingen en een betere doorstart kan maken als het allemaal achter de rug is.