Homeopathische behandeling van psoriasis

Jeroen, een jongen van 9 jaar, kwam met zijn moeder bij mij op het spreekuur. Het was vrijwel onmiddellijk duidelijk wat zijn klacht was; op bijna alle lichaamsoppervlakken waren duidelijk afbegrensde, dikke,  rose-rode, witschilferende plekken zichtbaar. Deze waren ontstaan nadat Jeroen voor een eczeemplekje op de borstkas door de huisarts met cortisonzalf was behandeld. Vervolgens werd de jongen met deze heftige huidreactie doorverwezen naar een dermatoloog die psoriaisis vaststelde, met het voorstel om deze te gaan behandelen met (o.a.) corticosteroïden… De voorkeur van de ouders ging hierna uit naar een homeopathische behandeling. Behalve de mogelijke ontstaanswijze ten gevolge van corticosteroïden, begreep ik van moeder dat er spanningen in het gezin waren in verband met relatieproblemen. Jeroen leek dit aan te voelen, hetgeen zich uitte in claimend gedrag en verlatingsangst. Daarnaast bleek moeder in lichte mate bekend te zijn met psoriasis, dus was er ook sprake van erfelijke aanleg. Zo bleek de psoriasis voort te komen uit verschillende bronnen in het leven van Jeroen.

Al deze aspecten werden meegenomen in de homeopathische behandeling. Zo werden er middelen ingezet voor het ontstoren van de erfelijkheid (o.a. Tuberculinum), het ontgiften van het lichaam( o.a. Nux Vomica) en de emotionele problematiek (Ignatia). Al na enkele weken waren er duidelijk verbeteringen en het ontgiftingsmiddel kon worden gestopt. Vervolgens werd in combinatie met het erfelijkheidsmiddel een constitutiemiddel (hier: Phosphorus) voorgeschreven. Dit is het middel dat het beste past bij de totaliteit van alle klachten van Jeroen. Hiermee kon de ingezette verbetering verder worden uitgebouwd en gestabiliseerd. Na een half jaar gaf een opgeluchte moeder aan dat Jeroen helemaal “schoon” was. Gezien de inmiddels ontstane echtscheiding van zijn ouders, had Jeroen in de periode daarna, ten gevolge van spanningen en verdriet, toch af en toe weer wat vlekjes. Deze lichte terugval  behandelde ik  in afwisseling met  een verdriet/angstmiddel en het constitutie- middel. Jeroen  reageerde hier gezien de omstandigheden behoorlijk goed op, hij kon beter praten over zijn verdriet  en boosheid en durfde weer alleen in slaap te vallen. Jeroen is, ondanks alle veranderingen in zijn leven,  inmiddels ruim een jaar in goede conditie, hij is vrolijk en levenslustig en heeft nog zelden last van zijn huid.

Noot: Hoewel de behandeling van Jeroen in een relatief korte tijd zeer succesvol was; geldt dat helaas niet voor alle personen met zo’n ernstige aandoening als psoriasis. Soms neemt de behandeltijd wel 1 a 2 jaar tijd in beslag. Dit is afhankelijk van de voorgeschiedenis, de eerder gebruikte medicatie en de vitaliteit van de persoon.

Tags: