Huidkanker

Wanneer ons lichaam niet in balans is, probeert onze levenskracht maatregelen te treffen, welke de balans moeten herstellen. Bij gestresste mensen (=onbalans) ontstaat bijvoorbeeld een koortslip. Door de inwendige ziekte […]
Wanneer ons lichaam niet in balans is, probeert onze levenskracht maatregelen te treffen, welke de balans moeten herstellen. Bij gestresste mensen (=onbalans) ontstaat bijvoorbeeld een koortslip. Door de inwendige ziekte naar de huid te leiden voorkomt onze levenskracht, dat de vitale inwendige organen schade oplopen. De koortslip moet op deze wijze erger, bijvoorbeeld een hartinfarct voorkomen.
In zijn algemeenheid kun je stellen, dat huidziekten soms heel vervelend, maar meestal  niet gevaarlijk zijn. Toch is het goed, om regelmatig de huid te controleren op  afwijkingen. Zoals diep  in ons lichaam kanker kan ontstaan kunnen er ook op onze huid kwaadaardige ontwikkelingen zijn. De drie belangrijkste huidkankers zijn het basaalcelcarcinoom, het plaveiselcelcarcinoom en het melanoom. Vooral deze laatste is erg gevaarlijk en mag niet over het hoofd worden gezien. Als u iets ontdekt op uw huid dat u niet helemaal vertrouwt, maak dan een afspraak bij uw huisarts om het te laten beoordelen.

Basaalcelcarcinoom

bron: huidarts.info

Het basaalcelcarcinoom is een huidkankerplek en heeft meestal de vorm van een zweertje of een huidkleurig glazig-glanzend bultje. Het groeit heel langzaam  en verspreidt zich vrijwel nooit verder in het lichaam. Het komt veel voor (vooral op oudere leeftijd) . Er is een duidelijke relatie met overmatige blootstelling aan zonlicht. De behandeling in het ziekenhuis bestaat uit het wegsnijden of op andere manier verwijderen van het zieke weefsel. Er kunnen echter weer nieuwe plekjes ontstaan.

 

 

Plaveiselcelcarcinoom

bron: huidarts.info

Het is een kwaadaardige tumor, meestal veroorzaakt door veelvuldige en intensieve blootstelling aan het zonlicht en kan soms uitzaaien naar de lymfeklieren en andere organen. Het ziet er aanvankelijk uit als een wondje of een huidkleurig of rood bultje, vaak met een ruw aanvoelend oppervlak. Het wordt in de loop der tijd langzaam groter en kan uitgroeien tot een grote tumor. Deze wordt meestal operatief verwijderd. In het algemeen zijn de vooruitzichten goed. Als uitzaaiing is opgetreden zijn de vooruitzichten veel minder gunstig. Vaak worden dan bestraling en chemotherapie toegepast.

 

Melanoom

bron: huidarts.info

Een melanoom is een ernstige vorm van huidkanker. Overdreven blootstelling aan zonlicht van vooral de lichte, tere huid is een belangrijke oorzaak. Ook speelt de erfelijke aanleg een rol. Veel (grote) moedervlekken zijn een risicofactor. Veranderingen in vorm, grootte, kleur of bloeden, jeuk  of pijn  zijn een waarschuwing. Soms ontstaat een melanoom in een reeds bestaande moedervlek. Een melanoom is gevaarlijk, omdat de kankercellen kunnen uitzaaien naar andere organen. Als dat gebeurt, dan is het heel moeilijk te behandelen en dalen de overlevingskansen sterk. Het is dus belangrijk om bij twijfel de moedervlekken en andere pigmentvlekjes zo snel  mogelijk door de huisarts te laten beoordelen. Een melanoom wordt operatief verwijderd.

 

De homeopatische behandeling van huidkanker

De huidkanker wordt vaak in het ziekenhuis operatief verwijderd. Om de gevolgen van de operatie zo gering mogelijk te houden,  geeft de klassiek homeopaat  de patiënt voor en na de operatie homeopatische geneesmiddelen. Vooral het middel Arnica heeft een krachtige werking en zorgt voor minder pijn en minder blauwe plekken. Ook voor een mooie en snelle genezing van de wond zijn er prachtige middelen.

Heel belangrijk is de homeopatische nabehandeling van de patiënt. Huidkanker is een teken , dat het lichaam niet in balans is. Er ontstaan in het lichaam namelijk kwaadaardige cellen. Voor alle vormen  van (huid)kanker geldt, dat in het lichaam de vorming van nieuwe gezonde (huid)cellen krachtig ondersteund moet worden. Daartoe worden o.a. meerdere zogenaamde celzouten, orgaanmiddelen en voedingssupplementen ingezet. Om de gevoeligheid voor (huid)kanker terug te kunnen dringen,  is het ook nodig, om de verstorende, ziekmakende factoren  op te sporen en te behandelen.

Belangrijk zijn:

  1. Erfelijke aanleg
    Bij het ontstaan van kwaadaardige  (huid)aandoeningen spelen ook erfelijke factoren een rol. Het zit dan in de familie. Daarvoor zijn er specifieke  homeopatische middelen, die de erfelijke kwaadaardige  tendens moeten neutraliseren en de kans op nieuwe huidkanker moeten verkleinen.
  2. Medicijngebruik
    Mensen gebruiken soms jarenlang medicijnen, (denk aan pijnstillers, slaapmiddelen, antidepressiva, de pil  enz.) die het  natuurlijke genezende vermogen van het lichaam onderdrukken en daardoor chronisch ziek maken. Gelukkig zijn er uitstekende homeopatische middelen, die de ziekmakende invloed  van al die vaak agressieve medicijnen zoveel mogelijk neutraliseren , zodat een gezonde reactie van het lichaam weer beter mogelijk wordt.
  3. Voeding en levensstijl
    Een gezond lichaam kan beter weerstand bieden aan kwaadaardige (huid)aandoeningen. Daarom is het belangrijk, om daaraan steeds preventief te werken . Gezonde, liefst biologische voeding, een gezonde levensstijl met voldoende beweging en bescherming tegen teveel zonlicht horen daar zeker bij. Bescherm ook de kinderen!

De klassiek homeopatische behandeling ondersteunt steeds het zelfgenezende vermogen van onze levenskracht en heeft daardoor een krachtige preventieve werking. Ook tegen huidkanker.