Psoriasis

De naam psoriasis komt van het Griekse “psora”, dat jeuk of huiduitslag betekent (psoriasis vulgaris). Het is een huidaandoening die gekenmerkt wordt door een versnelde deling en verminderde rijping van […]

De naam psoriasis komt van het Griekse “psora”, dat jeuk of huiduitslag betekent (psoriasis vulgaris). Het is een huidaandoening die gekenmerkt wordt door een versnelde deling en verminderde rijping van hoorncellen in de opperhuid. Omdat de cellen niet normaal uitrijpen is ook het afschilferen verstoord, waardoor lokaal sterke afschilfering van huidschubben met een ontstekingreactie van de huid op de aangedane plaatsen plaatsvindt. Hoewel psoriasis vooral tot uiting komt in de huid, is het niet primair een huidprobleem, maar een ontregeling van het immuunsysteem (auto-immuunziekte). Kenmerkend voor de meeste vormen van psoriasis zijn witte huidschilfers op rode plekken huid. Deze plekken worden ook wel plaques genoemd. Er kan sprake zijn van jeuk en/of pijn. Vaak treft men deze plekken aan op de buigvlakken van de ellebogen en knieën. In ernstige gevallen over het hele lichaam. Ook de nagels kunnen meedoen.

Verschillende vormen

Ongeveer 1 op de 45 mensen heeft last van psoriasis in meer of minder actieve perioden. In perioden van stress kunnen de klachten toenemen. Psoriasis is niet besmettelijk, wel is er vaak een familiaire tendens. Een kind waarvan één van de ouders psoriasis heeft, heeft 10% kans ook deze klacht te ontwikkelen. Hebben beide ouders psoriasis dan is de kans 50%. Er zijn allerlei vormen van psoriasis. Mogelijk factoren die psoriasis kunnen uitlokken of verergeren, zijn: het klimaat, hormonale factoren, roken, bepaalde vormen van kanker en stress. Deze zaken zijn onderwerp van medisch-wetenschappelijke discussie. Ook zijn er aanwijzingen dat voeding een rol speelt in het opvlammen van psoriasis. Regelmatig vasten, vegetarisme en een voeding rijk aan essentiële vetzuren (uit o.a. lijnzaadolie, olijfolie of visolie) worden in verband gebracht met een verbetering van psoriasis.  Veel psoriasispatiënten zijn overgevoelig voor gluten. Deze patiënten vertonen een aanzienlijke verbetering van de symptomen door gedurende drie maanden een glutenvrij dieet te volgen. De mogelijke invloed van gluten op psoriasis staat echter nog ter discussie.

De behandeling

Alle reguliere middelen die men gebruikt om psoriasis te bestrijden, onderdrukken de ontstekingsreacties maar nemen de oorzaak niet weg. Vaak betreft het hier zalven met corticosteroïden. Wanneer kinderen grote delen van de huid moeten insmeren met deze zalf, kan zelfs de lichaamsgroei geremd worden. Bij volwassenen ziet men o.a. de huid dunner worden. Gezien de vele nadelen van een reguliere behandeling, kiezen steeds meer mensen voor een natuurlijke behandelmethode, zoals homeopathie.