Trouwen met Psoriasis?

In de praktijk zit een jonge vrouw die een beetje wanhopig is. Ze heeft psoriasis en wil de reguliere medicatie liever niet gebruiken vanwege de bijwerkingen. De psoriasis zit voornamelijk […]

In de praktijk zit een jonge vrouw die een beetje wanhopig is. Ze heeft psoriasis en wil de reguliere medicatie liever niet gebruiken vanwege de bijwerkingen. De psoriasis zit voornamelijk op het hoofd en langs de haargrens, dus goed zichtbaar. Dit is normaal gesproken al niet leuk, maar helemaal niet als je gaat trouwen! Het huwelijk zou over een half jaar plaatsvinden en haar hoop was erop gevestigd dat het dan, met behulp van homeopathie, niet zo zichtbaar zou zijn.

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een veelvoorkomende niet-besmettelijke huidaandoening met rode en schilferende plekken, vooral op de ellebogen, de knieën en het behaarde hoofd. Bij het ontstaan speelt erfelijke aanleg een belangrijke rol. Daarnaast kunnen andere factoren, zoals infecties, beschadiging van de huid en medicijnen, de ontwikkeling van psoriasis beïnvloeden.

De psoriasis kwam bij deze patiënt veel voor in de familie en was bij haar ontstaan in de puberteit tijdens de scheiding van haar ouders. Deze scheiding had haar erg aangegrepen en nog steeds vond ze het moeilijk te accepteren. De emoties die gepaard gingen met de scheiding speelden nu weer hevig op vanwege het huwelijk. Ze vertelde dat ze erg gespannen en boos was. “Als ze maar geen ruzie gaan maken op mijn trouwdag”.

Na een uitgebreid gesprek (“wat moet je veel weten”), ben ik haar gaan behandelen op de erfelijkheid en haar biografie. Ze reageerde er direct goed op. Je zag de huid al snel rustiger worden.

We zijn nu bijna een half jaar verder en de huid ziet er mooi uit. De behandeling gaat de komende tijd verder en er zullen ook andere middelen naar voren komen. Zoals het er nu uitziet staat er binnenkort een stralende bruid op de trappen van het gemeentehuis!

Tags: